فهرست مطالب

نشریه آسیب های اجتماعی کودک و نوجوان
پیاپی 9 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/02/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • اثربخشی آموزش مهارت های اجتماعی در کاهش آمادگی پذیری به اعتیاد در دانش آموزان
    مهرداد حاجی حسنی *، فاطمه حاجی حسنی صفحات 1-12

    وابستگی به مواد یا اعتیاد به مواد مخدر در همه مشاغل، مقاطع تحصیلی و طبقه اجتماعی دیده می شود. به نظر می رسد بسیاری از افرادی که به مواد مخدر گرایش پیدا می کنند از مهارت های اجتماعی بهره اندکی دارند. هدف اصلی این پژوهش، بررسی اثربخشی آموزش مهارت های اجتماعی بر کاهش آمادگی پذیری به اعتیاد در دانش آموزان پسر دبیرستان شهرستان رباط کریم است. روش پژوهش حاضر آزمایشی و با طرح پیش آزمون -پس آزمون گروه کنترل است. با روش نمونه گیری در دسترس، تعداد 20 دانش آموز انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. تعداد جلسات درمان، 8 جلسه 5/1 ساعتی بود که در آن مهارت های اجتماعی به گروه آزمایش آموزش داده شد. اما گروه کنترل، آموزشی دریافت نکرد. ابزار سنجش در این پژوهش، مقیاس آمادگی به اعتیاد زرگری است. داده ها با روش تحلیل واریانس یک راهه مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که تفاوت گروه ها در پس آزمون، معنادار بوده است و با آموزش مهارت های اجتماعی به دانش آموزان می توان زمینه کاهش اعتیاد را فراهم کرد.

    کلیدواژگان: مهارت های اجتماعی، گرایش به اعتیاد، مواد مخدر
  • محمدتقی محمودی*، فاطمه کریمیان، محسن میراحمدی، بهنام رمضانی صفحات 13-24

    سرمایه اجتماعی یکی از مفاهیمی است که در سال های اخیر وارد حوزه آسیب شناسی اجتماعی به ویژه جرم شناسی شده است. هدف این پژوهش تعیین رابطه سرمایه اجتماعی و گرایش به ارتکاب جرم در دانشجویان دانشگاه های استان چهارمحال و بختیاری است. این پژوهش از نوع کاربردی و همبستگی است. جامعه آماری پژوهش را 320 نفر از جوانان و دانشجویان با میانگین 19تا 25 سال دانشگاه های استان چهارمحال و بختیاری تشکیل می دهد. برای گردآوری داده های پژوهش از پرسشنامه ای که روایی و پایایی آن مورد تایید متخصصان قرار گرفته، استفاده شده است. داده های به دست آمده نیز با استفاده از آزمون t و همبستگی، تجزیه و تحلیل شدند. یافته ها نشان می دهد که از بین متغیرهای سرمایه اجتماعی، متغیر مشارکت اجتماعی بیشترین ارتباط را با میزان گرایش دانشجویان دانشگاه های استان چهارمحال و بختیاری به ارتکاب جرم دارد و سایر متغیرهای سرمایه اجتماعی، ارتباط ضعیف تری با گرایش به ارتکاب جرم دارند.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، ارتکاب جرم، دانشجویان، استان چهارمحال و بختیاری
  • فردوس منتظرالظهور*، منور مجدزاده، نگین تقی پور صفحات 25-44

    این پژوهش به منظور بررسی میزان گرایش دانش آموزان دختر به پذیرش شغل پلیس در آینده و عوامل موثر بر آن انجام شده است. در این پژوهش، ضمن مطالعه و بررسی میزان گرایش دانش آموزان دختر به پذیرش شغل پلیس، مهم ترین عوامل موثر در گرایش آنان نیز مورد بررسی قرار گرفته است. طرح پژوهش از نوع توصیفی و به روش پیمایشی و با هدفی کاربردی انجام شده است. جامعه پژوهش را کلیه دانش آموزان دختر مقاطع راهنمایی، متوسطه و پیش دانشگاهی استان چهارمحال و بختیاری تشکیل می دهد که از میان آنها تعداد 212 نفر به صورتی تصادفی و با روش چندمرحله ای انتخاب و اطلاعات مورد نیاز از طریق پرسشنامه محقق ساخته که روایی و پایایی آنها مورد تایید متخصصان قرار گرفته، استفاده شده است. داده های به دست آمده نیز با استفاده از آزمون همبستگی، تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد که رابطه معنی داری بین متغیرهای اعتماد اجتماعی، سابقه مشارکت، رضایت از عملکرد پلیس، روابط اجتماعی، احساس امنیت، احترام به نیروهای پلیس، خواسته های دانش آموزان از پلیس، حمایت نیروی پلیس و نوع نگرش دانش آموزان به همکاری با پلیس و گرایش دانش آموزان دختر به پذیرش شغل پلیس در آینده وجود دارد.

    کلیدواژگان: گرایش، پذیرش شغل پلیس، دانشآموزان، چهارمحال و بختیاری
  • منیژه کاوه * صفحات 45-68

    پیچیدگی روزافزون جوامع و وجود شرایط استرس زا ممکن است زمینه ای برای بروز رفتارهای نابهنجار و آسیب های اجتماعی باشد. از آنجا که این عوامل جزء جدایی ناپذیر زندگی هستند می توان با ایجاد و تقویت سرمایه های روانی افراد آنها را در مقابل این شرایط آسیب ناپذیر کرد. یکی از این قابلیت ها تاب آوری است. هدف پژوهش حاضر مروری بر تعریف این مفهوم، شناسایی آن و مولفه های مرتبط با آن است. واژه تاب آوری شامل مفهوم انعطاف پذیری، بازگشت به حالت اولیه پس از رویارویی با شرایط ناگوار است. تاب آوری به عنوان یک ضربه گیر شناسایی شده است که عوامل خطر آفرین را حذف نمی کند ولی به افراد کمک می کند که تا با آنها به نحوه موثرتری مواجه شوند. تاریخچه مطالعات مربوط به تاب آوری مورد بررسی قرار می گیرد. این پژوهش به صورت مروری و با روش کتابخانه ای انجام پذیرفت. مولفه های مرتبط با تاب آوری شامل عامل خطرآفرین یا مخاطره آمیز، ساز و کار یا عامل حفاظتی، ساز و کار آسیب پذیری و همچنین آسیب ناپذیری اشاره می گردد. ویژگی های افراد تاب آور مورد بررسی قرار می گیرد. تاب آوری در مورد کسانی بکار می رود که در معرض خطر قرار می گیرند ولی دچار اختلال نمی شوند. مواجه شدن با خطر شرط لازم برای آسیب پذیری هست اما شرط کافی نیست . تاب آوری به عنوان یک عامل پیشگیری کننده در برخی از آسیب های اجتماعی مانند اعتیاد، بزهکاری و رفتار های ضد اجتماعی شناسایی گردیده است.

    کلیدواژگان: تاب آوری، پیشگیری، آسیبهای اجتماعی، عامل خطرآفرین، عامل حفاظتی
  • محمد سمیعیانی *، هادی جعفریان، سجاد احمدی صفحات 69-88

    این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی دوره های آموزش مهارت های اخلاق اسلامی ویژه مدیران سازمانی و از طریق ایجاد ارتباط میان متغیرهای رضایتمندی، یادگیری (سطح ادراکات) و بهبود رفتار صورت گرفته است. روش پژوهش، توصیفی -همبستگی و برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار استنباطی شامل آزمون همبستگی پیرسن و اسپیرمن استفاده شده است. ابزار اندازه گیری در این پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته با روایی و پایایی مورد قبول و در سه محور رضایتمندی، یادگیری و بهبود رفتار است. جامعه آماری این پژوهش را کلیه مدیران نیروی انتظامی استان چهارمحال و بختیاری تشکیل می دهند که 56 نفر از آنها به شیوه تصادفی انتخاب شدند و در 2 دوره 4 ساعته برنامه آموزش گروهی در بازه زمانی 6 ماهه شرکت کردند. نتایج این پژوهش نشان می دهد که دوره آموزشی فوق، رضایت فراگیران را در پی داشته و نقش عمده ای در ارتقاء سطح معلومات آنها داشته است. همچنین میان رضایتمندی مدیران و ارتقاء معلومات ایشان و بهبود رفتار سازمانی مدیران آموزش دیده، رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: آموزش، مهارتهای اخلاقی، رضایتمندی، یادگیری، بهبود رفتار
  • لیلا قاسمی پیربلوطی*، علیرضا براتی بنی، ابراهیم شمس ارمندی، بهاره یعقوبی سامانی صفحات 89-104

    هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه بین مصرف کالاهای فرهنگی و کاهش بزهکاری و جرایم است. این پژوهش به لحاظ هدف از نوع کاربردی و به لحاظ روش از نوع توصیفی -همبستگی است. جامعه آماری آن را کلیه جوانان 35-20 ساله استان چهارمحال و بختیاری تشکیل می دهد که از بین آنها 367 نفر به شیوه تصادفی- طبقه ای انتخاب شدند. برای گردآوری داده های پژوهش از پرسشنامه ای که روایی محتوایی آن مورد تایید متخصصان قرار گرفته و پایایی آن نیز به روش آلفای کرونباخ بالای 8/0 است، استفاده شده است و داده های به دست آمده با استفاده از آزمون t و همبستگی، تجزیه و تحلیل شده اند. نتایج این پژوهش نشان میدهد که مصرف کالاهای فرهنگی در بین جوانان بالاتر از میانگین متوسط بوده و گرایش به ارتکاب جرم و بزه کاری در آنها پایین تر از میانگین متوسط است. همچنین بین مصرف کالاهای فرهنگی با کاهش بزهکاری و جرایم جوانان، رابطه منفی و معناداری وجود دارد؛ یعنی هرچه میزان مصرف کالای فرهنگی در جوانان بالا باشد، ارتکاب جرم و بزه کاری در آنان پایین خواهد آمد.

    کلیدواژگان: مصرف کالای فرهنگی، کاهش بزهکاری و جرایم، جوانان، استان چهارمحال و بختیاری
|
  • Effectiveness of social skills training on addiction potential reduction of the students
    Mehrdad Haji Hasani *, Fatemeh Haji Hasani Pages 1-12

    Dependence to narcotic drugs is seen in all jobs, educational levels and social class. It seems that the large amounts of peoples who have tendency to narcotic drugs have not necessary social skills. The main goal of this research was to study effectiveness of the social skills training on addiction potential reduction in Robat karim hige school boy student. The total of 20 students were chosen and randomly assigned to two groups by using the available sampling method. 8 sessions therapy were implemented for experimental group. The control group received no intervention. The evaluation tools was zargari addiction potential questionnaire. The results showed that there was the significant difference in studied groups. In addition, social skills' training was effective on addiction potential reduction.

    Keywords: social skills, addiction potential, narcotic drugs
  • Mohammad Taghi Mahmoodi *, Fatemeh Karimian, Mohsen Mirahmadi, Behnam Remezani Pages 13-24

    Social capital is a concept that has entered to the field of social pathology and especially criminology in recent years. The aim of this research is to investigate the relationship between the social capital and crime trends among university students of Chaharmahal & Bakhtiari Province. The study is practical and method of the research is correlation. The statistical society of this study is composed of 320 young people aged 19 to 25 years old in the universities of Chaharmahal and Bakhtiari Province. The data is collected from a questionnaire which its validity and reliability have been confirmed by experts. The data obtained were analyzed using t-test and correlation.The results show that the social partnership is most important factor between the variables of social capital in tendency of university students in Chaharmahal & Bakhtiari Province to commit crime, and other social capital variables are associated with a lower propensity to commit crime.

    Keywords: social capital, Propensity to commit a crime, students, Chaharmahal & Bakhtiari province
  • Ferdous Montazerozohor *, Monavar Majdzadeh, Negin Taghipour Pages 25-44

    This study has been done to investigate the level of the girl students' tendency to admission of the police occupation and effective factors on their tendency. The plan of the study was descriptive and practical. This research has been done by using survey method. The research population was all girl students of the high school and pre-university of Chaharmahal and Bakhtiari province. 212 persons were selected at random from them by using multistage method. In order to collect data, the made researcher questionnaire was used. The validity and reliability of the questionnaire have been confirmed by experts. The collected data was analyzed by using correlation method. The results show that there is a meaningful relation between the variables, social trust, participation past, satisfaction of police performance, community relations, security feeling, respect for the police officers, students demands from police, the police force support, and students' attitude to cooperation with police officers and girl students' tendency to admission of the police occupation in future.

    Keywords: Tendency, Admission of the police occupation, students, Chaharmahal, Bakhtiari Province
  • Manijeh Kaveh* Pages 45-68

    The increasing complexity of societies and stressful situations may be backgrounds for abnormal behaviors and social damages. These factors are inseparable parts of life. Therefore, persons can be invincible in front of these conditions by creating and strengthening their mental capitals. The resilience is one of these capabilitie. The purpose of present research is review of definition of this concept, its identification and related components. The term resilience includes flexibility concept and return to the original state after dealing with adverse conditions. Resiliency has been identified as a bumper. It does not remove risk factors; but, it helps peoples to be faced effectively with them. History of resilience investigated. This research is a review and done by using libraries procedure. The factors of resilience include risk factors, protective agent, vulnerability mechanism and invulnerability. The characteristics of resilient persons investigated. The resilience is used for persons who are exposed in risk, but does not have disorder. Confrontation with risk is a necessary condition for vulnerability. However, it is not a sufficient condition. The resilience has been identified as a prophylactic agent in some social damages such as addiction, delinquency and anti-social behavior.

    Keywords: Resilience, prevention, Social Damages, risk factors, Protective agent
  • Mohammad Sameiani *, Hadi Jafarian, Sajad Ahmadi Pages 69-88

    The purpose of the present study is to evulate effectiveness of Islamic moral skills on organizational behavior improvement of organizational managers. This study was done by making connection among variables: happiness, learning (The level of perceptions) and behavior improvement. The study manner was descriptive- correlation. In order to analyze data, the inferential statistics were used suach as Pearson and Spearman correlation tests. The measuring tools were made researcher questionnaire. The validity of the questionnaire was acceptable. The questionnaire was created via three levels: Happiness, Learning and behavior improvement. The statistics population of this paper was all managers of the police of Chaharmahal and Bakhtiari province and 56 persons were selected from them by using random sampelling. They participated in two courses of group training schedule in 6 month period and each course was 4 hours. The results show that the aforementioned training course provided learners satisfaction and increased knowledge level of the learners. In addition, there was a meaningful relation between satisfaction and knowledge improvement of the managers and organizational behavior improvement of the managers.

    Keywords: Training, Moral skills, satisfaction, learning, Behavior improvement
  • Leila Ghasemi Pirbaloti *, Alireza Barati Beni, Ebrahim Shams Armandi, Bahareh Yaghobi Samani Pages 89-104

    This study aimed to investigate the relationship between consumption of cultural goods and reduction of delinquency and youth crime. It has been done to reduce crime and youth crime. The method of this study is cross- correlation. The statistical population of this study is all young people of Chaharmahal and Bakhtiari province and 367 persons were randomly selected from them. The data collected from questionnaire that its content validity was confirmed by experts and its reliability was caculated 0/8 by using the Cronbach's alpha test and the data were analyzed by using t-test, correlation and multiple regression analysis. Some of the results are as follows: Consumption of cultural goods is high among young people, but crime is low among them. The other results showed that the consumption of cultural goods reduced delinquency and youth crime and there was a significant negative correlation among them. It means that the consumption of cultural goods is high and crime and youth crime will come down.

    Keywords: Consumption of Cultural Goods, Reduce crime, offenses, Youth, Chaharmahal, Bakhtiari Province